Witaj na naszej stronie gdzie prezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe sałatki :-)
|
Wspaniała kombinacja owoców, warzyw, chrupiących migdałów zmieszanych z miodem i orzechowym olejem. Sałatka z ogórka, rzodkiewki i melona jest idealnym akompaniamentem do zimnego lub wędzonego mięsa i drobiu.
- melon (450g)
- 1 mały ogórek
- sól
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki (25g) płatków migdałów
- 100g świeżych kiełków fasoli
- 8-10 średnich rzodkiewek
- 4 małe cebulki
Dressing
- 1,5 łyżeczki jasnego miodu
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka octu (z jabłek)
- czarny pieprz
1. | Pokrojony w kostki melon: opłukać i osuszyć. Pokroić ogórek w kostki. Zarówno melon jak i ogórek umieścić w durszlaku, dodać trochę soli i wymieszać. |
2. | Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć migdały na złoto następnie odsączyć na papierze kuchennym. |
3. | Przepłukać kiełki faloli, dobrze je odsączyć. Przepłukać i osuszyć rzodkiewki i cebulki. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, cebulki posiekać w plasterki i wymieszać razem w salaterce. |
4. | Przygotować dreesing (dobrze wymieszać razem składniki dressingu np. trzepaczką lub łyżką). Polać sałatkę w salaterce. |
5. | Do sałatki z salaterki dodać melona i ogórka. Delikatnie wymieszać. W celach dekoracyjnych najlepiej podawać na płaskim półmisku, całość posypać na wierzchu delikatnie zezłoconymi migdałami. |