Witaj na naszej stronie gdzie prezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe sałatki :-)
facebook

Zdrowa Sałatka
Jedz zdrowo i smacznie! To gwarantuje Ci dobre samopoczucie, zdrową cerę i witalność!

Sałatkowe info:


Dla zdrowia przygotuj również zdrowe i pyszne soki ze świeżych owoców NajlepszeSokowirowki.pl


Polecam innym:

Przepisy

Ogórki kiszone i kwaszone

Ogórki kwaszoneSą bardzo cenionym i znanym przysmakiem w europie wschodniej. W przygotowaniu ogórków kiszonych / kwaszonych wykorzystuje się ogórki gruntowe. Wystarczy umieścić je w beczce lub słoju, dodać zalewę składającą się z wody i soli. Dodatkowo dobrze jest umieścić w słoiku łodygi i baldachy kopru, korzeń chrzanu, ząbki czosnku.

To wszystko zalane wodą z solą podlega procesowi kiszenia. Do ogórków można dodać jeszcze przyprawy: liście laurowe, ziarna gorczycy białej lub pieprzu czarnego. Niekiedy dodaje się do kiszenia ogórków liście wiśni, porzeczki czarnej, winogron lub dębu.


Jeżeli ogórki są kwaszone przez kilka dni nazywamy je ogórkami malosolnymi, jeżeli proces ten trwa dłużej są to ogórki kiszone.

I w tym miejscu oczywiście należy wspomnieć, że takie ogórki są idealnym dodatkiem do wszelkich pysznych sałatek :-)







Ogórki kwaszone



Zalewa:

- 1 litr wody
- 1 łyżka soli

Składniki:

- 1 kg świeżych ogórków
- 2 listki winogronu albo porzeczki
- 4 listki wiśni
- 4-6 ząbków czosnku, obrane
- 1 korzeń chrzanu, pokrojony w słupki i obrany
- 2 gałązki kopru z nasionami

Sposób przygotowania:

Umieścić ogórki w słoiku, obłożyć składnikami, zalać zalewą, zakręcić.




Czas przygotowania: 15 minut
Czas kiszenia: 5-7 dni

Poprzednia sałatka Następny przpis

Sałatki

Czekamy na Twój komentarz do tej sałatki:

lub polecenie tej sałatki na facebooku