Witaj na naszej stronie gdzie prezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe sałatki :-)
facebook

Zdrowa Sałatka
Jedz zdrowo i smacznie! To gwarantuje Ci dobre samopoczucie, zdrową cerę i witalność!

Sałatkowe info:


Dla zdrowia przygotuj również zdrowe i pyszne soki ze świeżych owoców NajlepszeSokowirowki.pl


Polecam innym:

Przepisy

Sałatka z Brokułami

Ogórki kwaszoneProblemem z większością sałatek z brokułami są brokuły - surowe brokuły. Niektórzy ludzie lubią surowe brokuły, i rzeczywiście, uwielbiamy surowe łodygi brokuł. Smakują trochę jak kapusta czy kalafior. Ale różyczki? Jeśli są surowe, prosimy trzymać je od nas z daleka ;) Tak, ale jak zrobić sałatkę z brokułami, jeśli nie lubisz surowych brokuł?


Rozwiązanie - sparzyć brokuły na 1 minutę lub nie więcej niż dwie minuty. Brokuły nadal będą wystarczająco wytrzymałe do sałatki, kolor będzie jeszcze ładniejszy, bo blanszowanie wydobywa zielony kolor. Smak będzie mniej surowy i bardziej gotowany. W tym przepisie, pary brokuł podane cudownie z prażonymi migdałami, boczekiem, grochem i cebulą tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Miód i ocet dodaje trochę słodko-kwaśny smak. Normalnie można zwariować na myśl o sałatce z brokułów, ale szczerze mówiąc, jest to jedena z najsmaczniejszych sałatek :) tylko te brokuły? Polecamy spróbować :-)






Składniki:

- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 5-6 kubków świeżych brokuł
- 1/2 szklanki migdałów (posiekane)
- 1/2 gotowanego, rozdrobnionego boczku
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 szklanka mrożonego groszku, rozmrożonego lub z puszki
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przynieś duży garnek wody osolonej łyżeczką soli, do gotowania. Dodaj brokuły. Gotuj 1-2 minut, w zależności jak chrupiące mają być brokuły. Po 1 minucie brokuły stają się jasno-zielone i pozostają jeszcze dość chrupiące. Gotując 2 minuty brokuły nadal będą mocne. Ustaw zegar i nie gotuj dłużej niż 2 minuty. Odcedź brokuły i natychmiast umieść w misce z wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Ostudzić i odsączyć.

Krok 2: Połącz razem różyczki brokuł, migdały, rozdrobniony boczek, posiekaną cebulę i groszek w dużej misce. W osobnej misce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy i miód. Dodaj dressing do sałatki i dobrze wymieszaj.




Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla: 4-6 osób

Poprzedni przepis

Sałatki

Czekamy na Twój komentarz do tej sałatki:

lub polecenie tej sałatki na facebooku