Witaj na naszej stronie gdzie prezentujemy przepisy na pyszne i zdrowe sałatki :-)
facebook

Zdrowa Sałatka
Jedz zdrowo i smacznie! To gwarantuje Ci dobre samopoczucie, zdrową cerę i witalność!

Sałatkowe info:


Dla zdrowia przygotuj również zdrowe i pyszne soki ze świeżych owoców NajlepszeSokowirowki.pl


Polecam innym:

Przepisy



Sałatka owocowa z makaronem

Ananas i gruszka nadają tej sałatce owocowej z makaronem owocowy słodki akcent, a ocet balsamiczny dodaje wspaniałej pikanterii. Chudy ser, szynka, owoce i warzywa dodają swoje własne składniki odżywcze, równoważąc makaron, wynikiem jest cudowne danie.


Sałatka owocowa z makaronem



- 50g dobrej zielonej fasoli
- 125g chudej szynki
- 1 gruszka
- 350g kolorowego makaronu o różnych kształtach
- 75g dojrzałego sera, startego
- 100g świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
- 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki posiekanego ogórka kiszonego (do smaku, opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru pudru (do smaku, opcjonalnie)
- sok z 1/4 cytryny
- pieprz do smaku
- 120g mieszanej sałaty np. z rukolą, rzeżuchą
- 1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)


Przygotowanie sałatki

1. Przygotuj fasolę. Szynkę pokrój w kostkę lub jak wolisz w drobne paski. Usuń z gruszki środek wraz z pestkami.
2. Kolorowy makaron o różnych kształtach gotuj przez 10-12 minut lub zgodnie z informacją na opakowaniu makaronu. Odcedź i przepłucz makaron w zimnej wodzie. Odcedź makaron ponownie.
3. Gotuj fasolę we wrzącej wodzie przez 3 min aż lekko zmięknie. Odcedź i opłucz pod zimną wodą, odcedź ponownie i pozostaw.
4. Wymieszaj ugotowany makaron z serem, szynką, gruszką, ananasem, cebulą, majonezem, jogurtem, ogórkiem (jeżeli używasz). Dodaj niewielką ilość cukru (jeżeli używasz). Wymieszaj całość dobrze, następnie dopraw do smaku sokiem z cytryny i przeprzem.
5. Wymieszaj sałatę z olejem słonecznikowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Podziel na 4 talerzy i na całość nałóż sałatkę z makaronem i owocami.
6. Wokół sałatki rozmieść zieloną fasolę, orzechy i suszoną żurawinę (jeżeli używasz) i podaj do stołu.




Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcja dla 4 osób

W jednej porcji:
479 kalorii
64g węglowodanów (ogółem)
22g białka
15g tłuszczu (ogółem)
4g tłuszczów nasyconych
12g cukry
6g błonnik
35mg chlesterolu

Ser jest dobrym źródłem białka i cennym źródłem wapnia, fosforu, niacyny oraz witaminy B12.

Poprzednia sałatkaNastępna sałatka

Sałatki

Czekamy na Twój komentarz do tej sałatki:

lub polecenie tej sałatki na facebooku